Blog Posts Business Management

Duurzaam verbeteren, dat doet een mens goed

Het belang van duurzaamheid neemt toe en niet alleen omdat we met steeds meer mensen op een planeet wonen waarvan de middelen steeds schaarser worden. Volgens recente onderzoeken let 50% van de consumenten bij een aankoop op duurzaamheid. 45% van de medewerkers geeft aan dat duurzaamheid bepalend is voor de aantrekkelijkheid van een werkgever en 75% van de ondernemers vindt duurzaamheid belangrijk. En deze percentages zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen.

Duurzaamheid in je DNA

Duurzaamheid zit bij ORTEC in het DNA. ORTEC is in 1981 opgericht met aan de basis de gedachte dat de kracht van wiskunde ingezet kan en moet worden om de wereld steeds een beetje beter te maken. Ook Michael van Duijn, sinds 1 juli 2017 CEO van ORTEC, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Ik ging met hem in gesprek voor een artikel dat eind vorig jaar in het magazine van de vLm verscheen. We spraken over zijn ambities, welke veranderingen hem bezighouden en wat dat betekent voor de logistieke wereld:

Michael van Duijn

Michael van Duijn

Michael: “Het is een open deur, maar de wereld wordt echt steeds complexer. VUCA zeggen we dan. Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous. Beslissingen moeten sneller genomen worden, gebaseerd op steeds meer informatie.”

Theodoor: “Als dat ergens goed zichtbaar is, dan is dat in de logistiek. Globalisering, kortere time to market, en klanten die steeds meer inzicht willen en hebben in het proces. Consumenten bestellen op internet en willen het morgen in huis, of liever vandaag nog.”

Druk druk druk

T: “Dat legt een enorme druk op het logistieke proces. Zowel binnen de muren van het magazijn, als buiten op de weg. Last minute wijzigingen, verkeersdrukte, de hoge verwachtingen van de klant. Het moet sneller, het moet beter. Om aan de klantverwachting te voldoen moet je continu verbeteren.”

M: “En het einde is nog lang niet in zicht. Consumenten gaan nog veel meer online bestellen. Het aantal vervoersbewegingen blijft stijgen. De drukte, en daarmee de druk, neemt toe. Goede informatie is dan ook onmisbaar.”

Van informatie naar optimalisatie

T: “En daarvan is er meer dan ooit. Technologische innovaties als het Internet of Things spelen daar een grote rol in. Via sensoren in wagens, trailers, containers, en zelfs individuele pakketjes is het hele logistieke proces veel meetbaarder geworden. Je ziet dus ook eerder wat er mis gaat en kunt makkelijker bijsturen. Informatie alleen is dan niet genoeg. Die moet omgezet worden in concrete actie.”

M: “En daar komt de wiskunde ons te hulp. Doordat de hoeveelheid beschikbare informatie zo groot wordt hebben we steeds betere modellen nodig om het overzicht te bewaren. Gelukkig is er de wet van Moore, computers worden steeds krachtiger. Maar wat veel mensen niet weten is dat de kracht van algoritmes, de wiskunde die gebruikt wordt om optimalisaties te berekenen, nog harder stijgt.”

Technologie helpt de mens

T: “Betere beslissingen en meer inzicht brengen rust. De planner kan zich bezighouden met de uitzonderingen en krijgt de ruimte na te denken over verbeteringen in het proces, in plaats van opgeslokt te worden door de dagelijkse beslommeringen. En als de routes efficiënter zijn, en de planning haalbaarder is geeft dat de chauffeurs ook meer rust. Het ziekteverzuim gaat omlaag, mensen krijgen meer plezier in hun werk. En dat is belangrijk in een tijd waarin er een tekort is aan goed logistiek personeel.”

M: “Op management- en directieniveau zie je dat ook. Die complexe wereld, de hoeveelheid informatie die beschikbaar is, de snelheid waarmee beslissingen genomen moeten worden. Het inzichtelijk maken van die informatie, het optimaliseren, het doorrekenen van scenario’s. Weloverwogen juiste beslissingen nemen. Daar zit de winst.”

Duurzaam verbeteren werkt

Theodoor Torn

Theodoor Torn

M: “En behalve snelheid is ook duurzaamheid een belangrijk thema. Bij duurzaamheid gaat het om drie pijlers. Mensen, het milieu en uiteindelijk ook het bedrijfsresultaat. Niet voor niets zeggen veel organisaties dat hun belangrijkste assets hun mensen zijn. Dat geldt voor ons ook. Als je stress kan wegnemen, maak je je mensen gezonder en daarmee dus je organisatie.”

T: “Ja. Een beter milieu begint bij jezelf. En kijk je naar die tweede pijler, milieu, dan denk je bij logistiek gelijk aan de kilometers. Betere en efficiëntere routes betekenen een rechtstreekse winst voor het milieu. Er worden minder kilometers gemaakt. Een betere belading heeft hetzelfde effect. Er zijn minder ritten nodig. Eigenlijk doet een optimalisatie van de personeelsplanning hetzelfde. Als het juiste aantal mensen is ingeroosterd op de juiste plek, rijdt niemand overbodige kilometers.”

Hogere klanttevredenheid én lagere kosten

T: “En dan kijken we nog nauwelijks binnen de muren van het magazijn. Ook daar zijn grote optimalisaties mogelijk. In planning van personeel dus, maar ook in opslag en intern transport. Een geautomatiseerde magazijnoplossing maakt het mogelijk dynamisch te bufferen en ladingen automatisch voor te sorteren. Meer opslaan op minder vierkante meters, maar ook binnen die vierkante meters minder bewegingen. Processen worden sneller, efficiënter en nauwkeuriger.”

M: “Daar bespaar je kosten en tegelijkertijd gaat de klanttevredenheid omhoog. Win win. Goed voor die derde pijler: je bedrijfsresultaat.”

Toekomstmuziek is nu al te horen

T: “De technologische ontwikkelingen in de logistiek staan ook niet stil. Platooning komt er aan voor vrachtwagens. Zelfrijdende voertuigen, maar ook vaar- en vliegtuigen. Cobots en robots in de magazijnen. Veel mogelijkheden en nieuwe uitdagingen.”

M: “Zeker. Meer data dus. Afstemming, analyse en optimalisatie worden nog belangrijker. Daar ligt mijn ambitie. Mensen ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen, van dagelijkse operationele tot strategische. [Grijnzend…] Met wiskunde natuurlijk!”

The post Duurzaam verbeteren, dat doet een mens goed appeared first on This Complex World.

Leave a Comment

Get the BPI Web Feed

Using the HTML code below, you can display this Business Process Incubator page content with the current filter and sorting inside your web site for FREE.

Copy/Paste this code in your website html code:

<iframe src="https://www.businessprocessincubator.com/content/duurzaam-verbeteren-dat-doet-een-mens-goed/?feed=html" frameborder="0" scrolling="auto" width="100%" height="700">

Customizing your BPI Web Feed

You can click on the Get the BPI Web Feed link on any of our page to create the best possible feed for your site. Here are a few tips to customize your BPI Web Feed.

Customizing the Content Filter
On any page, you can add filter criteria using the MORE FILTERS interface:

Customizing the Content Filter

Customizing the Content Sorting
Clicking on the sorting options will also change the way your BPI Web Feed will be ordered on your site:

Get the BPI Web Feed

Some integration examples

BPMN.org

XPDL.org

×