Blog Posts Business Management

3 manieren om je chauffeurs blij te maken (of te houden)

Stijgend chauffeurstekort

“Chauffeurstekort in Nederland neemt pijlsnel toe” en “Chauffeurstekort, capaciteit en economische groei gaan voor een heet transportjaar zorgen” en “ING: Chauffeurstekort loopt op in 2018”. Zo even wat titels van artikelen op verschillende logistieke websites de afgelopen tijd. Maar we vertellen je waarschijnlijk niets nieuws wat dat betreft. Ik hoor dagelijks van transporteurs en logistiek dienstverleners dat ze hier mee te maken hebben.

Als het zo lastig is om nieuw personeel te vinden is het dus heel belangrijk om het personeel dat je hebt ook te houden. Een hoge medewerkerstevredenheid helpt dan. Blije chauffeurs dus. Maar hoe doe je dat? In deze blog deel ik drie tips hoe je je personeel gemotiveerd en tevreden kunt houden.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Dat lost het tekort natuurlijk niet op. Was het maar zo simpel. Maar wanneer een medewerker (of charter) goed op de hoogte gehouden wordt, heeft dat wel een positief effect op zijn/haar tevredenheid. Een mens weet nu eenmaal graag waar hij of zij aan toe is. Informeer je chauffeurs dus over hun dienst. Waar moeten ze laden en lossen en hoe rijden ze daar het makkelijkst naartoe. Met welke trekker en welke trailer en hoe laat moeten ze starten.

Het informeren van chauffeurs kan wel een tijdrovende activiteit zijn, of je nou sms’t, een appje stuurt, of een e-mail. Dat kan oplopen tot meerdere uren per dag. Planners hebben wel wat beters te doen. Die kunnen zich veel beter richten op uitzonderingen en bijzonderheden.

Het informeren van chauffeurs kun je tegenwoordig prima automatiseren. Bijvoorbeeld door sms-berichten te sturen vanuit je Advanced Planning System (APS). Alle gegevens omtrent de planning, ritten, diensten en materieel zitten hier namelijk al in. Berichten kunnen automatisch worden opgemaakt. Het voordeel van sms is dat je een bevestiging krijgt als de sms is aangekomen en je dus eenvoudig in een overzicht in je APS kan zien welke chauffeurs nog niet geïnformeerd zijn. sms werkt bovendien ook goed in gebieden waar geen of slechte 3G/4G ontvangst is. Uiteraard kun je ook werken met WhatsAppjes, een eigen app of bijvoorbeeld e-mails.

Een haalbare kaart is troef

Een chauffeur kan nog zo goed geïnformeerd zijn, maar als je iemand op pad stuurt met een niet of nauwelijks haalbare planning bezorg je hem/haar een hoop stress. En dat niet alleen. Klanten worden ook niet blij van een levering die later komt dan het afgesproken tijdstip. Zeker wanneer routes langer worden of het aantal stops toeneemt worden routes complexer en kan er meer fout gaan. En dan zijn er nog de invloeden van bijvoorbeeld verkeersdrukte. Er komen dan zoveel variabelen kijken bij een rit, dat het voor planners moeilijk is overal rekening mee te houden. Dat is nu juist wat een APS wel kan. Met de algoritmes in een APS kunnen grote hoeveelheden gegevens snel doorgerekend worden. Die gegevens kunnen uit meerdere bronnen komen, met geoptimaliseerde haalbare routes als resultaat.

Wil jij je er even WEL mee bemoeien!

Wanneer chauffeurs goed geïnformeerd zijn is dat al mooi, maar als je ze zeggenschap geeft is dat nog beter. Dat kan op verschillende manieren.

Je kunt ze bijvoorbeeld invloed geven op het inplannen van hun werkrooster. Met een aan een personeelsplanning-systeem gekoppelde app kun je het aanvragen van vrije dagen mogelijk maken. Of inzicht geven in geplande en gewerkte uren of opgebouwde overuren. Zo kunnen chauffeurs thuis op de bank met hun partner vakantieplannen maken en gelijk aanvragen. Je kan ze ook laten inschrijven op diensten, of via de app diensten onderling laten ruilen. Door de chauffeur een actievere rol in de planning van zijn/haar diensten te geven verhoog je de betrokkenheid. We komen in een volgende blogpost uitgebreider terug op de voordelen van geoptimaliseerde personeelsplanning in de logistiek.

Een andere manier is om chauffeurs invloed te geven op de routes die ze rijden. De chauffeurs zijn de oren en ogen van het bedrijf. Zij weten wat er op de weg gebeurt. Ze zitten er letterlijk bovenop. Of het nu gaat om een tijdelijke afsluiting ergens, of een weg die toch niet toegankelijk blijkt voor vrachtwagens. Wanneer ze een mogelijkheid hebben om direct commentaar op de route te geven, kan de planning deze informatie gebruiken om toekomstige routes te verbeteren. Chauffeurs merken dan dat er met hun feedback iets gedaan wordt, wat hun betrokkenheid zal verhogen.

Oftewel, laat de chauffeurs zich juist wel bemoeien met zaken als roosters, ritten en routes.

Drie manieren om chauffeurs blij te maken

Dat zijn ze. Drie manieren om chauffeurs blij te maken:

  1. Zorg dat ze goed geïnformeerd zijn
  2. Ontzorg ze met een haalbare planning
  3. Verhoog hun betrokkenheid

The post 3 manieren om je chauffeurs blij te maken (of te houden) appeared first on This Complex World.

Leave a Comment

Get the BPI Web Feed

Using the HTML code below, you can display this Business Process Incubator page content with the current filter and sorting inside your web site for FREE.

Copy/Paste this code in your website html code:

<iframe src="https://www.businessprocessincubator.com/content/3-manieren-om-je-chauffeurs-blij-te-maken-of-te-houden/?feed=html" frameborder="0" scrolling="auto" width="100%" height="700">

Customizing your BPI Web Feed

You can click on the Get the BPI Web Feed link on any of our page to create the best possible feed for your site. Here are a few tips to customize your BPI Web Feed.

Customizing the Content Filter
On any page, you can add filter criteria using the MORE FILTERS interface:

Customizing the Content Filter

Customizing the Content Sorting
Clicking on the sorting options will also change the way your BPI Web Feed will be ordered on your site:

Get the BPI Web Feed

Some integration examples

BPMN.org

XPDL.org

×